Icons
STARTResorBurma
Skriv ut

Burma är ett nyvaket resmål och kallas med rätta för Asiens gömda juvel. Burma har en mångskiftande natur som sträcker sig från minusgrader och snöklädda berg i norr till paradisstränder och 30 grader i skuggan i söder. Mellan ytterligheterna breder djungel, berg och slätter ut sig. Burmas befolkning utgörs av ca 135 olika folkgrupper. Många lever traditionella liv så som de alltid gjort. Gemensamt för människorna i detta vänliga land är att de är genuint nyfikna på oss västerlänningar och mycket gästfria. Det är första gången på 60 år som turism finns i landet i större skala. För hela två generationer är turism en ny inkomstkälla och möten med turister en spännande nyhet.

Geografi
Burma ligger i Sydostasien och gränsar till Thailand, Indien, Bangladesh, Kina och Laos. Burma är ca 657 000 kvadratkilometer stort, något större än Frankrike. Huvudstad är Naypyidaw med en knapp miljon invånare. Största stad är Rangoon som fram till 2005 var landets huvudstad. Längst söderut finns Merguiarkipelagen, med turkosa dykvatten och hundratals tropiska öar. Det mesta här är fortfarande oexploaterat. De centrala delarna av landet utgörs av ett lågland som skärs igenom av de viktiga floderna Irrawaddy och Sittang. I öster reser sig Shanplatån drygt 1 000 meter över havet och längst i norr finns Himalayas östligaste del med toppar på nästan 6 000 meter. Burma kallas också för Myanmar.

Befolkning
Burmas 60 miljoner invånare utgörs av cirka 135 etniska grupper. Den största enskilda folkgruppen är Bamar som utgör cirka 68 % av befolkningen. Många av de etniska grupperna är bergsfolk som bor och lever mer eller mindre som de alltid gjort. Ett välkänt bergsfolk är Karenfolket som länge stred mot militärjuntan.

Religion
De flesta burmeser, ungefär 85 %, är buddhister. Resterande del av befolkningen bekänner sig till naturreligioner (animism), islam, protestantism, katolicism och hinduism.

Språk
Burmesiska är Bamarfolkets språk och landets huvudspråk. Det förekommer en mängd mindre språk och dialekter i landet som till exempel Karen och Mon. Ett arv från kolonialtiden är att engelska till viss del fortfarande används inom myndigheter och administration.

Politik
Burma är en republik som leds av den folkvalde presidenten Thein Shein. Shein var tidigare premiärminister och har sin bakgrund i den militärjunta som styrde Burma i över ett halvt decennium. Utländska kritiker ifrågasatte valet 2010 och det faktum att militären indirekt fortfarande sitter vid makten efter valet. Regeringen släppte dock oppositionsledaren Aung San Suu Kyi ur hennes husarrest och släppte in henne i det politiska livet igen. Detta, tillsammans med andra initiativ av regeringen som visar på ökad öppenhet och jämställdhet i landet har gjort kritikerna mer tålmodiga. Burma var tidigare en brittisk koloni och blev självständigt från Storbritannien 1948.

Ekonomi
Utländska sanktioner mot Burma har börjat lyftas något och kommer med säkerhet att lyftas mer om regeringen fortsätter arbetet med att öppna landet. Burma är ett av Asiens fattigaste länder samtidigt som landet har enorma rikedomar som väntar på att utvinnas. Burma har även potential att bli Asiens nästa stora turistmål. Utländska investerare med kineser, indier och thailändare i spetsen har börjat investera i både turism och produktionsrelaterade verksamheter. Ett stort problem i Burma är dock infrastrukturen. Endast 25 % av befolkningen har el, få vägar är asfalterade och landets järnvägsnät är i stort behov av upprustning. I tillägg saknas utbildad inhemsk arbetskraft och den kunskap som krävs för att stärka infrastrukturen. Burma är med andra ord mycket beroende av sina internationella relationer.

Valuta
Landets valuta heter Kyat. Bankomater är mycket sällsynta och det mest gångbara är kontanta USD. Det ska vara höga valörer på sedlarna och de måste vara helt ovikta och släta annars är risken att de inte accepteras. Växla på banker eller växlingskontor, undvik svartväxlare på gatan. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX.

Prisnivå
Många vill resa till Burma idag. Efterfrågan är större än utbudet och detta speglas i priserna. Hotell och inrikesflyg är avsevärt dyrare än i till exempel Thailand. Räkna med cirka 10 USD för en lunch på restaurang, 15 till 20 USD för en middag. Landsbygden är billigare, men generellt så är det än så länge dyrare att besöka Burma än grannländerna. Många verkar dock vara beredda att betala lite mer för upplevelsen att få vara "bland de första" som besöker landet.

Klimat
Större delen av Burma har ett tropiskt monsunklimat. I de sydliga kustområdena är temperaturen ofta runt 32 grader, medan snittet i norra Burma är 21 grader. Kustområdena får cirka 5 000 mm nederbörd per år medan de lite torrare centrala delarna får ner mot 1 000 mm per år.

Tidsskillnad
+5,5 timmar på vintern, +6,5 timmar på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till:
Comet Consular Service

El
110 volt eller 220 volt. Adapter brukar behövas.

Att göra
2013 hade Burma ca 1 miljon besökare. Detta kan jämföras med grannlandet Thailand som besöktes av över 22 miljoner. Trots det förhållandevis låga antalet besökare, kan det vara svårt att få hotellrum, plats på flyget med mera under högsäsong då infrastrukturen än så länge inte har hunnit ikapp det kraftigt ökade intresset för att besöka Burma. Oavsett vad ni planerar att göra i Burma bör ni planera och boka er resa så tidigt som möjligt. Burma är ett fantastiskt spännande "nytt" land, men än så länge är det först till kvarn principen som gäller. Tänk också på att turistnäringen och relaterade serviceyrken är under utveckling vilket ibland kan påverka servicenivån.

Är ni ute efter en aktiv semester är Burma ett paradis. Här finns allt från vandring och forsränning i Himalaya till paddling i den näst intill oexploaterade och tropiska Merguiarkipelagen.

Det kanske bästa sättet att uppleva Burma idag är på cykel. Trafiken är gles, ibland nästan obefintlig. Att cykla på oasfalterade småvägar som slingrar sig fram mellan risfält, små byar och mellan berg är det perfekta sättet att ta sig runt i landet. Det brukar bli många stopp längs vägen då människorna här är minst lika nyfikna på er som ni är på dem.

Vandring i Burma bjuder på en oändlig variation. Vandra i Shanbergen och bo hos olika bergsfolk längs vägen. Östra Himalaya med toppar på nästan 6 000 meter erbjuder allt från bestigning av snöklädda toppar till vandring i grönskande djupa dalgångar. För barnfamiljer är den burmesiska landsbygden perfekt för enklare vandringar där den främsta behållningen med säkerhet blir möten med människor längs vägen.

De flesta stora sevärdheter i Burma är värda ett besök, framförallt nu innan de stora charterföretagen har hunnit dit. Burma är också ett mycket tacksamt land att fotografera i då motiven aldrig tar slut. Om ni åker till Rangoon och Mandalay bör ni ta er tid att vandra runt i städerna. Ät från gatustånd, handla på lokala marknader och strosa runt i miljöer som andas kolonialtid.

Vill ni kombinera er aktiva semester med sol och bad så är Ngapali det mest utvecklade sol- och badresmålet idag. Där väntar turkost vatten och sju kilometer sandstrand. Lite längre söderut ligger Silver Beach (Ngwe Saung). Där är det inte lika utvecklat, men fortfarande vackert. Lite lägre priser än i Ngapali och mer avslappnat. Kanthaya Beach, ännu längre söderut, är ännu mindre exploaterat och mycket vackert. Längs den 4,5 kilometer långa stranden finns idag endast ett hotell. Samtliga stränder stänger mer eller mindre ner under monsunen mellan maj och oktober.

Burma
FILM BURMA
Burma
GOOGLEMAPS