Icons
Skriv ut
Mountainbike i Costa Rica

Mountainbike i Costa Rica

12 nätter | Cyklingsresor
Ett cykeläventyr på drygt 200 kilometer som tar er genom Costa Ricas formidabla natur och som avslutas med ett par lata dagar på ett fint hotell vid Stilla Havskusten väntar er under... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel
Upplev Costa Rica, Nicaragua och Honduras

Upplev Costa Rica, Nicaragua och Honduras

12 nätter | Cyklingsresor
Besök tre av Centralamerikas mest progressiva länder. Tre länder som har ett ofantligt utbud av spännande aktiviteter och sevärdheter. Upptäck Costa Rica från cykelsadeln, vandra på... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel
Vandring i Costa Rica

Vandring i Costa Rica

8 nätter | Vandringar
Följ med på en häftig vandring som börjar på berget 3 400 meter över havet och tar er genom en enastående natur ner till Manuel Antonio vid Stilla havskusten. Ni vandrar utmed floden Rio... Läs mer
Svårighetsgrad: Svår
Upplev Costa Rica, Nicaragua och Honduras

Upplev Costa Rica, Nicaragua och Honduras

12 nätter | Cyklingsresor
Besök tre av Centralamerikas mest progressiva länder. Tre länder som har ett ofantligt utbud av spännande aktiviteter och sevärdheter. Upptäck Costa Rica från cykelsadeln, vandra på... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel

Costa Rica är ett fantastiskt vackert land med en hänförande natur. I landet finns både regnskog, flera vulkaner, varma källor, vita stränder och fina hotell. I regnskogen bor hundratals fågelarter, grodor, apor och krokodiler. Gå på hängbroar genom grönskan eller gör en linbanefärd, ge er ut på en ridtur på de vackra stränderna och njut av den magnifika utsikten från flera av hotellen. Costa Rica är en resa man inte glömmer i första taget!

Geografi
Costa Rica är beläget i Centralamerika och gränsar mot två hav, Stilla Havet i väst och Karibiska havet i öst. Grannländerna är Panama i söder och Nicaragua i norr. Till ytan är det ett litet land med en yta på 51 100 kvadratkilometer, en knapp tiondel av Sveriges yta. Trots det är Costa Rica ett av de biologiskt rikaste länderna i världen. Här finns ca 5 procent av alla världens arter.

Befolkning
Det bor ca 4,7 miljoner invånare i Costa Rica. Det råder en social och ekonomisk stabil utveckling i landet, utbildningsnivån är god och arbetslösheten är lägst i Centralamerika. Costa Rica skiljer sig från resten av Centralamerika då landet har levt i fred sedan 1948 då landets militär avskaffades. För övrigt är landet det enda i Centralamerika som inte har varit i väpnad konflikt med sina grannar. Costa Rica är än idag utan en militärmakt.

Språk
Det officiella språket är spanska. I Puerto Limón, på den karibiska kusten, pratas det även engelska.

Klimat
Costa Ricas klimat är subtropiskt och tropiskt i låglandet. Landet har två årstider, sommar och vinter. Regnperioden är under sommaren som varar mellan maj och november. Mest regnar det under september och oktober. Torrperioden är under vintern och varar mellan december och april.

Genomsnittsstemperaturen är 20-30 C, med mindre variationer beroende på årstiden där de högsta temperaturerna nås i slutet av torrperioden (mars-april). Det som påverkar temperaturen mest är höjdskillnaderna. Costa Rica är ett kuperat och bergigt land med bergstoppar på upp till 3 800 meter. Där kan det bli ordentligt svalt vissa tider på året.

Valuta
Valutan heter Colón.

Prisnivå
Det råder ett bra prisläge generellt i Costa Rica. Några prisexempel från en supermarket: 1 kg bananer 3 kr, lokal öl 7 kr, 2 liter coca cola 14 kr och en flaska rom (1,75 liter) 240 kr. Lunch på en lokal restaurang kostar ca 40-50 kr, middag från ca 100 kr och 1 liter bensin kostar 6,50 kr.

Tidsskillnad
-6 timmar på vintern, -7 timmar på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till:
Comet Consular Service

El
110 volt

Sevärdheter/aktiviteter
Ekoturism
Costa Rica är världskänt för sin ekoturism. Naturen är hänförande och djurlivet rikt i både antal och arter. Det är dock inte endast det imponerande antalet djur och växtarter som gör Costa Rica till en populär ekodestination. Landet har länge och målmedvetet satsat resurser på att bevara naturen och arbeta för en hållbar turism. Med imponerande 5 procent av världens flora och fauna, på en yta som är en knapp tiondel av Sverige, finns det all anledning för Costa Rica att fortsätta på den inslagna banan. Ekoturism blir allt populärare i världen och Costa Rica tillhör ett av få länder i världen som med gott samvete verkligen kan kalla sig ekodestination.

I Costa Rica finns 26 nationalparker och ca 160 naturskyddsområden. Totalt står de skyddade områdena för mer än en fjärdedel av Costa Ricas yta. Här hittar ni bland annat 9 000 växtarter, 900 fågelarter, 1 000 fjärilsarter, 220 reptilarter och 34 000 insektsarter.

Även om turismen i Costa Rica snabbt växer i betydelse är Costa Rica fortfarande främst ett jordbruksland. I den extremt rika vulkanjorden odlar man bland annat stora mängder kaffe och bananer som också är viktiga exportprodukter. Kaffet i Costa Rica är för övrigt av yppersta kvalitet. I plattlandet odlas bland annat sockerrör, kassava, ananas och apelsiner.

Det finns tre klimatzoner i Costa Rica; molnskog, regnskog och lövfällande skog. Unikt för Costa Rica är molnskogen som bildas när passadvindarna från Karibien pressar luften uppåt till svalare luft runt bergen i Monteverde. Där bildas ofta dimma och moln. Dimman och fukten som droppar ner från de höga träden till andra organismer på marken bidrar till ett fascinerande ekosystem med hundratals arter av däggdjur, fåglar, växter och insekter.

Monteverde i nordvästra Costa Rica ligger 1 400 meter över havet och är en pittoresk liten by med endast 6 000 invånare där de har valt att inte asfaltera vägen. Detta för att bevara naturen från exploatering och alltför många turister. Monteverde är en plats som inte får missas under Costa Ricavistelsen! Bara den vackra vägen till Monteverde genom de höga bergen och de djupa dalarna med sina vykortsvackra vyer och skiftande landskap är värt besöket.

Linbaneturer
Över hela Costa Rica erbjuds linbaneturer, eller canopy tours som de kallas. Man åker på långa linor spända mellan trädtopparna. Det sker på hög höjd och i hög fart. De högsta, längsta och häftigaste linbanorna finns i Monteverde, de högsta på 1 400 meters höjd. Ett äventyr för er som önskar något utöver det vanliga!

Hängbroar
Att vandra på hängbroar bland trädtopparna i Monteverde 35-40 meter över marken är oerhört fascinerande. Gör det gärna med en kunnig lokal guide som berättar om allt som är värt att veta om skogen, växtligheten och alla sällsynta djurarter som finns just här.

Vandringsleder
En av de vanligaste anledningarna att besöka Costa Rica är för att vandra i regn- och molnskogarna och ta del av djurlivet i allmänhet och fågellivet i synnerhet. Med den mängd flora och fauna som finns i detta lilla land blir ni inte bli besvikna.

Ridning
I Costa Rica används hästar fortfarande i stor utsträckning i det dagliga livet och riktiga kofösare på hästar kan ses här och där. Costa Rica är berömt för sina hästfestivaler där den största hålls i huvudstaden San José. Tusentals "Ricos" utskrudade i granna dräkter intar då staden på sina hästar och gatorna fylls av åskådare som vill få en skymt av det färggranna spektaklet. Även hos turister är hästridning populärt. De bildsköna vyerna och de många vandringslederna inbjuder verkligen till sköna ridturer.

Surfing
Costa Rica anses vara en surfares drömdestination. I vattnet är det konstant ca 26-27 C och det finns vågor året om. Surfing sker främst på Stillahavskusten (västra delen) och bästa säsongen är under vintern, november till april.

Vulkansafari
De väldiga bergen är bland det första som slår en förstagångsbesökare redan när man kliver av planet i huvudstaden San José. Det är vulkaniska bergskedjor och av Costa Ricas ca 112 vulkaner är tio fortfarande aktiva. Vulkanerna i Costa Rica är något som både skrämmer och fascinerar besökare. Senaste utbrottet skedde på vulkanen Arenal 1964. Numera är Costa Ricas vulkaner bland de viktigaste och populäraste turistattraktionerna i landet och lockar årligen hundratusentals besökare.

De två populäraste vulkanerna är Poas och Arenal. Vulkanen Poas ligger endast 45 minuter norr om huvudstaden San José på 2 700 meters höjd. Dess huvudkrater anses vara en av de största och häftigaste i världen. Ett besök på Poas är okomplicerat och man kan nästan köra ända fram till kratern. Efter en kvarts promenad är man framme. På toppen är det mesta välordnat och tillrättalagt för besökarna. Här finns det gott om toaletter, olika vandringsleder, picknickbänkar med mera.

I nordvästra Costa Rica, öster om staden La Fortuna, ligger den spektakulära vulkanen Arenal på 1 633 meters höjd. Arenal är fortfarande aktiv och lockar tusentals turister till La Fortuna varje år, alla i hopp om att få se vulkanen spruta ut lava, vilket den gör regelbundet. I och kring La Fortuna och vulkanen Arenal finns en storslagen natur, många vandringsleder, heta källor, sjön Lake Arenal och ett rikt djurliv.

Endast ett stenkast från huvudstaden San José ligger fyra vulkaner, alla på över 2 000 meters höjd. Högst är vulkanen Irazú på 3 328 meters höjd. Irazú hade ett stort utbrott 1963. Kuriosa är att det utbrottet skedde samma dag som den amerikanske presidenten John F. Kennedy besökte Costa Rica.

Sol och bad
Costa Rica gränsar mot två hav, Stilla Havet i väst och Karibiska havet i öst, och det finns milsvitt med fina stränder utmed båda kusterna. Mest utvecklad är Stillahavskusten där det finns stränder för alla smaker. De finaste är belägna i Tamarindo och Manuel Antonio.

Stranden Playa Tamarindo är rankad som den populäraste i Costa Rica. Den ljuvliga stranden är drygt en mil lång och är omtyckt av soldyrkare och barnfamiljer för att den är långgrund, solsäker och inte har några strömmar. Även i surfarkretsar är stranden populär.

I Manuel Antonio finns en underbar regnskog och platsen är främst känd för sin nationalpark, ett rikt fågelliv, de vackra orörda stränderna och det varma och sköna klimatet. I byn finns ett bra nattliv, restauranger, barer och affärer.

På Karibienkusten regnar det mer och därför är den delen också grönare. Infrastrukturen är inte lika utbyggd som på Stillahavskusten och där erbjuds betydligt färre hotell. Till det positiva hör att prisläget är lägre och att stränderna är genomgående vita på Karibienkusten.

Costa Rica
GOOGLEMAPS