Icons
STARTResorKuba
Skriv ut
Upplev Kuba på cykel

Upplev Kuba på cykel

7 nätter | Cyklingsresor
Upplev Kubas charmiga och vackra landsbygd på bästa tänkbara sätt, på cykel. Under resans gång cyklar ni i vackra och orörda omgivningar. Naturen är spektakulär och mycket närmare det lokala... Läs mer
Svårighetsgrad: Enkel
Salsa i Havanna

Salsa i Havanna

9 nätter | Solresor
Få saker är så förknippat med Kuba som salsan. Salsan är en del av kubanernas identitet och är alltid närvarande, det uppstår ofta spontandanser i Havannas charmiga gränder. Det finns ingen... Läs mer
Svårighetsgrad: Lätt

Republiken Kuba består av 1 600 öar i den västindiska ögruppen Stora Antillerna. Öarnas sammanlagda yta är knappt en fjärdedel av Sveriges. Huvudön Kuba är den största i Västindien och har gett landet dess namn. Näst största ö är Isla de la Juventud (Ungdomsön). Avståndet till den amerikanska delstaten Florida är 14,5 mil och till Haiti på ön Hispaniola i sydöst 7,7 mil.

Huvudöns kust består av bukter, sandstränder, klippor och korallrev. Två tredjedelar av öns yta är slättland och låga kullar, som områdena runt städerna Santiago de Cuba och Guantánamo i sydöst, en fjärdedel är berg. Längst i väster ligger de märkliga kartbergen Guniguanico, mitt på ön reser sig Sierra de Trinidad och i sydöst finns bergskedjan Sierra Maestra med landets högsta topp, Turquino.

Jorden är bördig och omkring en fjärdedel av ytan används till åkermark, medan en knapp femtedel är täckt av tallskog, olika mahognyarter och palmer.

Klimatet är tropiskt med varma, fuktiga somrar och milda, torra vintrar. Årsnederbörden uppgår till i medeltal 1 400 mm och faller huvudsakligen under regnperioden som varar mellan maj och oktober. Mellan juli och oktober drabbas landet ofta av tropiska orkaner.

Kommunikationer
Vägnätet omfattar över 3 000 mil och hälften av alla vägar är asfalterade. Viktigast är den åttafiliga, 120 mil långa motorvägen, Carretera Central, från Pinar del Río i väster till Santiago de Cuba i öster. Privatbilismen är mycket begränsad och det främsta transportmedlet är buss. Bristen på bensin och reservdelar har begränsat även busstransporterna på senare år. Det har lett till att cyklar, importerade från Kina, har blivit en vanlig syn på gatorna. Järnvägsnätet omfattar cirka 1 300 mil, varav drygt hälften används för sockertransporter.

Havanna har den mest betydande av landets elva större hamnar, och där hanteras 60 procent av alla skeppslaster.

Turism
Efter trettio år av isolering drog den utländska turismen igång på allvar under 1980-talet. Vid kommunistpartiets fjärde kongress 1991 beslutades det att turistnäringen skulle byggas ut. Turism svarar numera för över hälften av Kubas inkomster i utländsk valuta.

Kuba
FILM KUBA