Icons
STARTResorRéunion
Skriv ut
Vandra på vackra Réunion

Vandra på vackra Réunion

8 nätter | Vandringar
En kontrastrik vandring från Indiska Oceanens strand till vulkanens topp. Färden går genom djupa dalar och över höga bergsryggar i en skiftande natur. Réunions natur utgår från öns två... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel
La Diagonale des Fous – Galningarnas lopp

La Diagonale des Fous – Galningarnas lopp

8 nätter | Marathonresor
164 kilometer genom raviner och över berg, en sträcka som motsvarar 8 marathon i sträck. Totalt 9 900 höjdmeter avklaras vilket i sin tur motsvarar 25 Eiffeltorn staplade på varandra. Nästan... Läs mer
Svårighetsgrad: Svår
Upplevelserik äventyrsresa på Réunion

Upplevelserik äventyrsresa på Réunion

6 nätter | Äventyr
Det är få platser på jorden som erbjuder en sådan variation som Réunion. Det gäller både den spektakulära naturen och möjligheterna till att göra olika aktiviteter. Under veckan hinner ni... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel

Réunion är en ung vulkanö som ligger mellan Mauritius och Madagaskar. Trots sin lilla yta har Réunion en mycket varierande och vacker natur med olika typer av landskap och klimatzoner. Den stolta kreolska befolkningen kännetecknas av samma mångfald som naturen. Vandringen här är spektakulär och i absolut världsklass, vandra i vulkanlandskap ena dagen och i tropiskt klimat nästa dag. Utöver vandring erbjuds det många andra aktiviteter. Gemensamt för alla är att de försiggår i en enastående omgivning. 

Geografi
Réunion är endast 63 kilometer från nord till syd och 45 kilometer från väst till öst. Denna lilla ö rymmer trots detta att antal höga berg av vilka det högsta – Pitón des Neiges – mäter 3070 meter över havet. I tillägg finns här världens näst mest aktiva vulkan, Pitón de la Fournaise (2631 möh), djupa raviner med höga vattenfall, regnskog och jordbruksland, sockerrörsfält, vinodlingar med mera. Allt inom cirka 2600 kvadratkilometer. Pitón des Neiges är en slocknad vulkan vars bergssidor kollapsade och skapade tre stora dalar. Varje dal är speciell på sitt sätt och ett paradis för vandrare. Här råder olika mikroklimat och flora och fauna skiljer sig lite mellan varje dalgång. En av dalgångarna, Mafate, kan endast nås till fots eller med helikopter. De flesta samhällen ligger längs kusten. Det finns ett strandområde som skyddas av rev och som är badvänligt. Det är hajrika vatten här och bad bör endast ske vid detta skyddade område. 

Befolkning
På slutet av 1600-talet fans det cirka 100 innevånare på Réunion. Det finns ingen ursprungsbefolkning här, utan alla har kommit hit och bosatt sig: portugiser, holländare, afrikaner, indier, kineser och framförallt fransmän. Det har skapt en härligt blandad kreolsk befolkning. Det finns inga etniska klasskillnader, alla lever sida vid sida och har samma status och rättigheter i samhället. Det är generellt en befolkning som är stolt över sin ö och som gärna berättar att de är exempelvis 8:e generationen av en viss pirat som kom till ön, eller rakt nedstigande led av handelsmän och så vidare. Turismen är viktig för de knappt 900,000 som lever på Réunion idag. Cirka 600,000 besökte ön förra året. 

Religion
85 % kristna och katoliker, 7 % hinduer och drygt 2 % muslimer samt en del buddhister och utövare av kinesiska folkreligioner. 

Språk
Officiellt språk är engelska men invånarna pratar främst kreol och franska till vardags. De flesta är flerspråkiga.

Politik
Réunion är ett franskt protektorat, har folkvalda representanter i det franska parlamentet och tillhör således Frankrike och EU. 

Ekonomi
Réunion är starkt beroende av Frankrike. Ön har en hög arbetslöshet och många lever till stor del på bidrag från Frankrike. Traditionellt har socker varit en viktigt exportvara, på senare år har turismen gått om och blivit den viktigaste källan till intäkt. BNP per capita är cirka 20,000 USD (Sverige cirka 45,000 USD)

Valuta
Valutan är Euro. För aktuell växelkurs hänvisar vi till FOREX.

Prisnivå
På hotellen är det nästan svenska priser, utanför hotellanläggningarna något lägre. 

Klimat
Réunion har ett tropiskt klimat, men då det är stora höjdskillnader på ön varierar temperaturer och nederbörd kraftigt. Uppe i bergen kan det bli kallt medan det är ett helt annat väder på badstranden bara några mil bort. Under vårt vinterhalvår kan det regna ordentligt. Réunion har för nuvarande världsrekordet i mest nederbörd. 

Flora och fauna
Réunion har en mycket varierande natur med många endemiska arter. Det är ett mycket rikt fågelliv med flera endemiska arter som i vassa fall till och med är endemiska för en specifik dalgång. Naturen varierar från tropisk regnskog till dött månlandskap runt den aktiva vulkanen. Höga och branta berg och djupa raviner med olika typer av växtlighet på olika höjder. Det finns ett mycket välutvecklat ledsystem som gör naturen förhållandevis lättillgänglig. Det finns inga giftiga djur på Réunion och inga större rovdjur. Inte på land i alla fall, i havet finns det gott om haj men även stora havssköldpaddor och inte minst kaskelottvalar som kommer hit en gång om året för sina parningslekar. 

Tidsskillnad
+3 timmar på vintern, +2 timmar på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till Comet Consular Service.

El
220 volt. Främst brittiska 3-hålskontakter men även europeiska kontakter förekommer. Adapter är bra att ha med sig.

Formulärets nederkant

Reunion
GOOGLEMAPS