Icons
Skriv ut

Geografi
Marocko har en yta på 446 550 km². Kungariket gränsar till Algeriet och till Spanien (vattengräns samt de spanska enklaverna Melilla och Ceuta).  Marocko gör anspråk på Västsahara som ligger söder om landet. Detta är inte formellt erkänt som en del av Marocko, men då Marocko kontrollerar Västsahara gränsar Marocko indirekt även till Mauretanien.

Marocko har kust både mot Atlanten och mot Medelhavet. I norr breder Riffbergen ut sig medan de mäktiga Atlasbergen sträcker ut sig från nordost till sydväst. Norr och väst om bergen finns skogar och bördiga slätter. Öster om Atlasbergen breder Sahara ut sig, landets minst befolkade del. Landets huvudstad är Rabat (1,2 miljoner). Den största staden är Casablanca (5 miljoner) som också är landets ekonomiska huvudstad.  

Befolkning
Det bor cirka 34 miljoner i Marocko. De största grupperna är Berber och Araber som tillsammans utgör cirka 99 % av landets befolkning. Det bor knappt fem miljoner Marockaner utanför landets gränser.  

Religion
Cirka 99 % är muslimer, av dessa är två tredjedelar Sunnimuslimer. Det finns även en kristen minoritet samt en judisk minoritet.  

Språk
Landet har flera olika språk och dialekter, men knappt 90 % av befolkningen kan kommunicera på Marockansk Arabiska (Darija). Ungefär 40 % av befolkningen talar Berber. Franska är obligatoriskt i skolan och talas av ungefär 30 % av landets befolkning.  

Klimat
Klimatet i Marocko är väldigt regionalt. Från snöklädda hustak och minusgrader i skidorten Ifrane, till stekheta dagar i Sahara eller soldränkta stränder i Agadir. Generellt kan sägas att bergen delar landet i olika klimatzoner. Mellan bergskedjorna och kusterna är det högre luftfuktighet och bördigare klimat. Öster om Atlasbergen ligger Sahara med torra sommardagar och extrem hetta. I Atlasbergen kan det periodvis snöa och bli riktig kallt (köldrekordet är -24 grader). Då det i vissa områden kan skilja upp till 20 grader beroende på tid på året, lönar det sig att planera sin resa till Marocko!

Valuta
Marockansk Dirham (MAD).

Tidsskillnad
- 1 timme på vintern, -2 timmar på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till:
Comet Consular Service

Marocko
GOOGLEMAPS