Icons
Skriv ut
Kilimanjaro Marathon 26 februari 2017 – Löpning på Afrikas tak

Kilimanjaro Marathon 26 februari 2017 – Löpning på Afrikas tak

6 nätter | Träningsresor
En resa för er som vill kombinera ert intresse för löpning med djur- och naturupplevelser i Tanzanias världsberömda nationalparker. Kilimanjaro Marathon går av stapeln den 28 februari 2016... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel
Aktiv safariresa i Tanzania

Aktiv safariresa i Tanzania

7 nätter | Vandringar
Följ med på en unik resa som kombinerar traditionell safari i världsklass med rafflande vandringar på bergen Mount Meru och Mount Lemagrut, cykling i Bashay, vandring i Olduvais raviner,... Läs mer
Svårighetsgrad: Medel
Yogaresa till Kilimanjaro med svensktalande instruktörer

Yogaresa till Kilimanjaro med svensktalande instruktörer

5 nätter | Yoga
Följ med på en unik yogaresa till foten av Kilimanjaro i Tanzania med Elisabeth Kaufmann och Ylwa Renström Svensson som yogainstruktörer. Ni kan med fördel kombinera resan med en fantastisk... Läs mer
Svårighetsgrad: Lätt

En resa till Tanzania innehåller alla ingredienser för den perfekta semestern. Tanzania har flera stora nationalparker som erbjuder ett fantastiskt djurliv och bedövande vackra landskap för den naturintresserade. För den äventyrlige finns Afrikas högsta berg i Tanzania, Kilimanjaro, som erbjuder flera vandringsleder. För soldyrkarna finns fantastiska stränder med kritvit sand utmed Indiska Oceanen. Tanzania erbjuder, tillsammans med Kenya, det rikaste och mest fascinerande djurlivet i Afrika. Det mest berömda reservatet är Serengeti som gränsar mot Kenya. Det är där den årliga migrationen sker då hundratusentals djur förflyttar sig från Serengeti till Masai Mara.

Stora bergsmassiv av tidigare vulkaner kantar centralplatåns vidsträckta savanner där djurlivet bevaras i stora nationalparker såsom Serengeti och Ngorongoro. Där kan man göra spännande safaris i öppna fyhjulsdrivna landrovers och få se det överflödande afrikanska djurlivet erbjuda sitt generösa skådespel.

Bland bergen är Kilimanjaro det mest kända med det lokala smeknamnet "Kili"och det reser sin snötäckta kupol ur massajslätterna i norr. Här kan klättersugna entusiaster få sitt lystmäte genom att bestiga Mawenzi Peak men även oerfarna kan nå Uhuru Peak utan klätterutrustning och med kunniga guider.

Utanför den 800 km långa kusten ligger de tre öarna Zanzibar, Pemba och Mafia Island, som erbjuder såväl avskilda sandstränder och öppna korallrev som historiska platser och städer. Ett paradis för de som vill dyka eller snorkla i Indiska Oceanens klarblå vatten.

Geografi
Tanzanias yta är 945 087 km² vilket innebär att landet är mer än dubbelt så stort som Sverige. Tanzania är beläget strax söder om ekvatorn och gränsar mot Kenya och Uganda i norr, Rwanda, Burundi, Zaire, Zambia och Malawi i väster, Mocambique i söder och Indiska Oceanen i öster. I norr finns den väldiga Victoriasjön, i väster Tanganyikasjön och Malawisjön. Tanzania har två huvudstäder; Dar es Salaam med 3 miljoner invånare är den administrativa huvudstaden och Dodoma den lagstadgade.

Befolkning
Befolkningen uppgår till ca 41 miljoner.

Religion
Kristendom, islam, inhemska religioner.

Språk
Swahili och engelska är de officiella språken, men även bantuspråk förekommer och vid kusten och på öarna talas arabiska.

Klimat
Övervägande tropiskt. Varmt och fuktigt längs kusten, torrare inåt landet, svalare i bergstrakterna. Behagligaste klimatet finns enligt visa bedömare i trakterna kring Kilimanjaro och i sydvästra delen av Tanzania. Tanzania har två regnperioder, den korta perioden (de korta regnen) sträcker sig från november till början av januari medan den långa (de långa regnen) börjar i mars och slutar i maj.

Valuta
Tanzanisk shilling (TZS).

Prisnivå
En enkel måltid på ett gatukök kostar ca 4 kr. En trerätters middag på restaurang omkring 40 kr. Lokal öl ca 10 kr.

Tidsskillnad
+2 timmar på vintern, +1 timme på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till:
Comet Consular Service

El
230 volt. Trepluggskontakt.

Sevärdheter
De vilda djuren utgör den största sevärdheten i Tanzania. Att besöka en eller flera nationalparker är ett måste!

Serengeti (Olduvai-ravinen)
Mest känd av alla parker är Serengeti. Mellan detta reservat och Ngorongoro-kratern ligger den 50 km långa Olduvairavinen där man funnit de äldsta spåren av människoliknande varelser på jorden. Det var här som Mary Leaky 1976 fann fotspår i vulkanisk aska som visade sig vara 3,6 miljoner år gamla!

Ngorongoro
Östafrikas rovdjurstätaste område! Här finns bland annat det svartmanade lejonet.

Gombe Stream
Afrikas minsta nationalpark, men en av de vackraste med ett synnerligen varierat växt- och djurliv. Det var här som Jane Goodall studerade chimpanser som med tiden vant sig vid att umgås med människor.

Lake Victoria
Victoriasjön ligger i norra delen av landet och delas mellan Tanzania, Uganda och Kenya. Den är världens tredje största sjö. Största djupet är 82 m.

Kilimanjaro
Kilimanjaro har tre toppar och samtliga kan bestigas. Två av dem, Shira och Mawenzi, bör dock väljas endast av erfarna bergsklättrare. Till den tredje, Kibo, arrangeras vandringsturer längs den lättvandrade Maranguvägen.

Nationalparker
Serengeti National Park
Ordet Serengeti kommer från massajspråket och betyder ändlösa slätter, vilket är en mycket bra beskrivning för landskapet med sina böljande grässlätter. Serengeti är Tanzanias största och mest välkända nationalpark och ligger i den nordöstra delen av landet.
Det finns 2 miljoner djur utspridda på det enorma slättlandet, ständigt i rörelse i sitt sökande efter bra betesmark. Gnuer är i majoritet och utgör huvudfödan för lejon och hyenor. De ständigt pågående vandringarna av stora hjordar av gnuer och zebror är en av huvudattraktionerna i Serengeti.

Under regnperioden i mars-maj är hjordarna spridda över södra delen av området. När torkan kommer börjar vandringarna väster och norrut, där det fortfarande finns grönområden.

Den största attraktionen för många besökare är det stora antalet lejon som finns i området, ca 2500 st. Andra rov- och hovdjur som finns i stort antal på Serengetislätten är leopard, gepard, hyena, zebra, elefant, giraff, buffel, impalaantilop och thomsongazell. Det finns även upp emot 500 fågelarter.

Serengeti är Tanzanias näst största park efter Selous. Serengeti har en yta på 14 763 kvadratkilometer och tar ca 7 timmar att köra till från Arusha. Många av naturfilmerna på TV från Afrika har filmats i Serengeti.

Ngorongorokratern
Den mest kända delen av Ngorongoro Conservation Area är Ngorongorokratern som har en yta på ca 250 kvadratkilometer och tar ca 4 timmar att köra till från Arusha. Det är ett geologiskt mycket intressant område men framförallt lockar det besökare på grund av den stora koncentrationen av vilda djur i botten på kratern.

Man räknar med att det finns ca 25 000 djur fördelade på 50 arter i kratern. Under torrperioden emigrerar vissa djur, framför allt zebra och gnu. Här finns fina möjligheter att se lejon, leopard, elefant, buffel och sist men inte minst den utrotningshotade svarta noshörningen. Här finns också en mängd gräsätande djur som zebra, gnu, impalaantilop, thomsongazell, elandantilop, babian och mängder av flamingofåglar.

Det finns en skog, en stor sjö, ett par större våtområden, några rinnande vattendrag och ett antal mindre utspridda vattensamlingar. Kraterbottnen är i huvudsak platt och öppen, viket gör det lätt att se djuren.

På vägen mellan Ngorongorokratern och Serengeti ligger den berömda Olduvai Gorge. Här har arkeologerna funnit fossil efter förhistoriska djur i lagren av lava. Här finns det ett museum med rastplats och en hel del fåglar att titta på.

Lake Manyara National Park
Lake Manyara National Park är en mycket vackert belägen park med tät tropisk skog och öppen savann, omgiven av branta sluttningar på västra och norra sidan och av sjön Manyara söderut. Den är bland de minsta parkerna i Tanzania och ligger mellan 900 m - 1800 m över havet. Huvudattraktionerna i parken är det rika fågellivet och de många elefanterna. Har man tur kan man få se några av parkens trädklättrande lejon, vilket är mycket ovanligt. Lake Manyara National Park har en yta på 325 kvadratkilometer och tar 2,5 timmar att köra till från Arusha.

Tarangire National Park
Parken är artrik med skiftande naturtyper från slätt med sten och klippor till våtmarker, akacieskog och lummigare områden längs vattendragen. I flera områden i parken finns gott om baobabträd. Här hittar man stora elefanthjordar, kudu, svart noshörning, tofsörad oryx och klippspringare. De många naturtyperna gör Tarangire National Park till en bra fågelpark. Här ser man örnar, papegojor, biätare, näshornsfåglar och mycket annat. Tarangire National Park har en yta på 2600 kvadratkilometer och tar 1,5 timmar att köra till från Arusha.

Tanzania
GOOGLEMAPS