Icons
Skriv ut

Thailand erbjuder en mångfald som få länder kan matcha. Thailands ö- och strandliv behöver ingen närmare presentation. Bortom dessa finns det en vacker och mångskiftande natur, storstäder och en rik historia. De kulturella skillnaderna är stora inom landet med influenser från Malaysia, Indien och Sri Lanka i söder och med influenser från främst Kina i norr. Urbanisering och en stark turistindustri gör att olika kulturer och religioner idag lever integrerade sida vid sida. Detta skapar spännande kontraster, ett rikt kulturellt liv och ett kök känt som ett av världens smakrikaste.

Geografi
Thailand är beläget i Sydostasien och gränsar till Laos, Kambodja, Burma och Malaysia. Till havs gränsar Thailand även till Indien, Indonesien och Vietnam. Till ytan är Thailand 514 000 kvm, ungefär lika stort som Frankrike. Norra Thailand domineras av grönska och berg, medan östra delen domineras av Koratslätten. Mekongfloden utgör en naturlig gräns mot grannländerna i norr och öst och förbinder även norra Thailand med östra Thailand. Huvudstaden Bangkok ligger i centrala Thailand. Här finns även "Thailands risskål", Thailands viktigaste jordbruksområde. Södra Thailand är främst känt för sina öar, semesterorter och vackra natur.

Befolkning
Det bor cirka 67 miljoner i Thailand. Drygt 70 % är etniska thailändare, 14 % har kinesisk härkomst och resterande del av befolkningen är blandad. Huvudstaden Bangkoks 12 miljoner invånare motsvarar ungefär hälften av hela Nordens befolkning.

Religion
Buddhismen är statsreligion och tillika den största religionen. Thailändare och buddhister är generellt toleranta mot andra religioner. 94,5 % är buddhister, 4,5 % är muslimer och ca 1 % är kristna. Buddhismen är mycket integrerad i samhället och munkar fyller många sociala och ceremoniella funktioner. Män förväntas göra minst en munkperiod.

Språk
Thailändska, eller siamesiska, talas i hela Thailand. Utöver centralthai (riksthai) så förekommer en hel del starka regionala dialekter som till exempel sydthai och isan.

Politik
Kungadömet Thailand är sedan 1932 en konstitutionell monarki. Regeringen leds av en folkvald premiärminister.

Ekonomi
Sedan slutet av 80-talet har Thailands ekonomi haft en stark tillväxt. Thailand har gått från ett land där 65 % ansågs vara fattiga 1988 till endast 15 % 2012. Thailand är mycket beroende av sin export som utgör cirka ⅔ av BNP. Turism står för cirka 20 % av BNP.

Valuta
Thailändska Bath (THB). För aktuell växelkurs hänvisar vi till: FOREX

Prisnivå
Nudelsoppa 12 kr, lokal lunch 20 - 30 kr, en öl 20 kr, middag cirka 50 kr. En flaska vin i butik från 80 kr. Billigast, och ofta godast, är att äta lokalt, gärna på gatan. Här hittar du maträtter från en tia.

Klimat
Thailand har ett tropiskt klimat med tre årstider: Den "kalla" perioden som motsvarar vår vinter, den varma perioden under maj och april samt den gröna perioden som mer eller mindre motsvarar vår sommar och tidig höst. Av tradition så åker många svenskar till Thailand under vår vinter, det vill säga under den kalla perioden. Även om den gröna perioden är den mest nederbördsrika så är det normalt korta perioder det regnar och ofta på natten. Thailand besöks med fördel under den gröna perioden. Det är mindre folk, betydligt lägre priser och avsevärt lugnare än under vintern.

Tidsskillnad
+6 timmar på vintern, +5 timmar på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till:
Comet Consular Service

El
220 volt.

Att göra
Tillbringa lata dagar eller veckor på soldränkta och palmkantade stränder, spendera helgen i en sjudande storstad eller fyll semestern med aktiviteter av alla möjliga slag. Många väljer att kombinera en aktiv semester med lata dagar på en av Thailands många tropiska öar.

Söker ni en aktiv semester så erbjuder Thailand en stor variation av aktiviteter. I norra Thailand kan ni vandra mellan bergsfolkens byar, cykla nerför berg i rasande fart, paddla i skummande vatten och mycket mer.

Centrala Thailand är med sina slätter och nationalparker optimalt för cykling och lättare vandringar ofta med fokus på landsbygd, mat och numera även vin. En cykeltur i Bangkok är en spännande aktivitet som garanterat ger er en annan bild av 12-miljonersstaden än vad den traditionella sightseeingturen gör.

I södra Thailand finns det fantastiska förutsättningar för havspaddling, djungelvandring, klättring, cykling på landsbygden och mycket mer. Om ni tycker om kombinationen av vatten och brädor så finns idag vattensporter av absolut världsklass på flera orter i södra Thailand: Kitesurfing, wakeboarding, vågsurfing och inte minst Stand Up Paddle som har haft en mycket stark utveckling de senaste åren.

Om ni är intresserade av kultur och traditioner bör ni passa på att besöka Thailand under en av deras stora traditionella helgdagar som alltid firas färgglatt, högljutt och med stor glädje. Det kinesiska nyåret upplevs bäst i Bangkok, Songkran - det buddhistiska nyåret - firas bäst i norra Thailand medan den vegetariska festivalen med fördel upplevs i södra Thailand.

Thailand
FILM THAILAND
Thailand
GOOGLEMAPS