Icons
Skriv ut

Vietnam är ett spännande och kontrastrikt land. En resa till Vietnam bjuder på dramatiska bergslandskap som övergår i slätter innan de når kustens långa sandstränder och böljande vågor. Längst i söder breder det bördiga Mekongdeltat ut sig med sina stora jordbruk och plantager medan det främst är vackra terrassodlingar som erbjuder odlingsmöjligheter i de dramatiska bergen i norr. Som matland är Vietnam spännande och varje region har sina specialiteter och lokala kök, från franskinspirerade baguetter till smakrika nudelsoppor.

Geografi
Sydostasiatiska Vietnam är ett avlångt land som sträcker sig från gränsbergen mot Kina i norr till Mekongdeltat i syd. I väst gränsar landet till Kambodja och Laos. Större delen av gränsen mot väst utgörs även här av berg. Vietnam är 329 560 kvadratkilometer stort varav drygt 70 % är bergslandskap. Vietnam har en lång kust som mäter drygt 320 mil. Hanoi är landets huvudstad medan Saigon är den största staden och även landets ekonomiska centrum.

Befolkning
Av de drygt 90 miljoner som bor i landet är cirka 86 % etniska vietnameser. Därefter kommer många mindre etniska grupper, ingen med mer än 2 % av den totala befolkningen. Till exempel inflyttade kineser samt de bergsfolk som traditionsenligt bor i bergen i norra och centrala Vietnam. Landets största stad Saigon har cirka 10 miljoner invånare, medan huvudstaden Hanoi har cirka 8 miljoner.

Religion
Det är svårt att få exakta siffror för olika religionsutövare i Vietnam. Generellt brukar det sägas att 45 % utövar etniska religioner där man tillber gudar och andar (animism). Drygt 16 % är buddhister och 8 % kristna (7 % katoliker, 1 % protestanter). Ungefär 30 % av landets befolkning tillber ingen religion.

Språk
Vietnamesiska talas av majoriteten av landets befolkning. Många av de mindre etniska grupperna har dock sina egna språk. Delar av den äldre generationen talar franska, speciellt de från de södra delarna av landet. Engelskan är i dag obligatorisk i undervisningen.

Politik
Vietnam är en marxist - leninistisk enpartistat som leds av landets kommunistparti. Flerpartival existerar inte i landet.

Ekonomi
1986 genomförde kommunistpartiet en reform som uppmuntrade till mer privat ägande. Som ett resultat av detta har ekonomin vuxit år efter år och var fram till 2010 en av världens snabbast växande ekonomier. Bedömare tror att Vietnam kommer vara en av världens 25 största ekonomier 2025.

Valuta
Vietnamesisk Dong (VND). För aktuell växelkurs hänvisar vi till: FOREX

Prisnivå
Prisnivån är lägre än i till exempel Thailand. För knappt tio kronor får du en nudelsoppa, en flaska vatten kostar ett par kronor, lokal öl och läsk cirka 5-7 kronor. Utanför större hotell är priserna i små supermarkets högre så det lönar sig att ta en promenad. På många restauranger kostar varmrätter från 40 kronor och uppåt.

Klimat
Klimatet skiljer sig en del mellan landets olika delar då det är så avlångt. Under vinterhalvåret kan det bli förhållandevis kallt i de norra delarna. I Hanoi är det mellan 12 och 25 C under vintermånaderna medan det i centrala och södra Vietnam varierar mellan 20 - 34 C. I bergen längst i norr kan det gå ända ner till 5 C under vintern.

Tidsskillnad
+6 timmar på vintern, +5 timmar på sommaren.

Visum
För mer information angående visum hänvisar vi till:
Comet Consular Service

El
220 volt.

Att göra
I norra Vietnam ligger området Sapa, ett bergigt och mycket vackert landskap som kännetecknas av terrassodlingar som klänger sig fast längs sluttningarna. Här finns ett nätverk av stigar och leder som erbjuder vandringar i världsklass av alla svårighetsgrader. Detta är också hemvist för många av de bergsfolk som lever i Vietnam enligt gamla seder och traditioner. När ni vandrar här, besöker ni deras byar och får inblick i deras liv och seder. Det är ingen överdrift att säga att ni förflyttas ett par hundra år bakåt i tiden.

Halong Bay är en fantasieggande arkipelag bestående av kalkstensklippor i alla möjliga och omöjliga formationer. Många väljer att åka med på en övernattningstur med en traditionell Djonk där ni bor bekvämt i en hytt och äter middag ombord. I Halong Bay finns det också möjlighet att paddla kajak. Här finns även några av de bästa platserna i Vietnam för bergsklättring.

Med en kustlinje på över 300 mil så finns det naturligtvis massor av möjligheter till sol och bad och till snorkling och dykning. Ett av de bättre områdena för dessa ändamål är området kring Nha Trang.

Vietnameser är av tradition ett cyklande folkslag och det är därför inte så överraskande att det finns många möjligheter till trevliga cykelresor i Vietnam. Då landet till drygt 70 % består av kuperad terräng och berg finns det gott om alternativ för er som söker utmaning på mountainbike. Många föredrar att cykla i mindre kuperad terräng och den vietnamesiska landsbygden är perfekt för detta. Här cyklar ni längs odlingar och risfält mellan små byar, mitt i den lokala vardagen, ni samsas med skolbarn på väg till skolan och stannar för boskap som i sakta mak korsar er väg.

För den matintresserade är Vietnam helt enkelt ett paradis. Maten är smakrik och görs på färska lokala råvaror. Varje del av landet har sina specialiteter och mat finns hela tiden runt omkring er. I storstäderna förvandlas många trottoarer och gator till små marknader där råvaror och färdig mat säljs från morgon till kväll. Den kräsna lokalbefolkningen accepterar inget som inte är pinfärskt och de vill oftast att fisk och skaldjur ska vara levande vid inköp.

Vietnam har en intressant historia och överallt finns det saker som vittnar om detta. Allt från ett överdådigt mausoleum till underjordiska hemliga tunnlar. Många historiska händelser ligger bakom helgdagar som tas på stort allvar och som ofta firas ordentligt. Ett exempel på detta är självständighetsdagen den 30 april. Andra viktiga helgdagar är bland andra det kinesiska nyåret och 1 maj. Missa inte firandet om ni är i Vietnam under en helgdag då det ofta är ett färgsprakande och intressant skådespel.

Vietnam
GOOGLEMAPS