Icons

Vagabond
Vandra och cykla på Réunion och Mauritius

Paketresa 11 nätter | Kod: ARRE4
Resan är ett samarbete mellan Vagabond och Aktivresor.

Upptäck vackra Réunion och upplev Mauritius bortom all inclusivehotellen.Resan börjar med en kontrastrik vandring från Indiska Oceanens strand till vulkanens topp. Färden går genom djupa dalar och över höga bergsryggar i en skiftande natur. Réunions natur utgår från öns två vulkaner, varav en är världens näst mest aktiva. Den andra – tillika öns högsta topp på 3 072 meter – omges av tre stora dalgångar. Dalgångarna har alla sina egna mikroklimat och olika karaktär. Tillsammans med den aktiva vulkanen och det ökenlandskap som omger den, bildar dalgångarna en kontrastrik natur som är ofattbar med tanke på öns ringa storlek. Ni vandrar bland det lokala livet, genom vinodlingar och små byar. Den kreolska befolkningen är stolt över sin korta historia, sina traditioner och inte minst sin mat. De delar gärna med sig av detta och ni känner er välkomna här! Vandringen på Réunion avslutas med några dagar på grannön Mauritius där ni kan cykla, paddla och slappna av med sol och bad.

Svårighetsgrad:
Medel
Ålder:
Från 15 år
Säsong:
Resan går mellan 21/11 - 3/12 2016
 

FÄRDPLAN

Dag 1: Ankomst till Réunion
Ni blir mötta på flygplatsen för transfer till ert hotell i Saint-Gilles les Bains. Under eftermiddagen hinner ni ta ett dopp i den Indiska Oceanen och slappna av lite inför de kommande dagarnas vandring. Vandringsdagarna erbjuder en varierande och mycket vacker natur med många endemiska arter. Ni vandrar med en erfaren och licenserad bergsguide som ger er inblick i allt från flora och fauna till det lokala livet ni passerar.
Övernattning på Alamanda eller liknande. Middag ingår i priset.

Dag 2: Det svårtillgängliga Mafate
Dagens vandring: Cirka 4 timmar. Högsta punkt 1 980 meter.

Dalgången Mafate är öns mest svårtillgängliga dalgång. Den isoleras av branta och höga bergsväggar. Det finns inga vägar här, enda vägen in är till fots eller med helikopter. Efter frukost lämnar ni kusten och åker till Col des Boeufs som ligger på en bergskam mellan dalgångarna Salazie och Mafate. Från det att ni lämnar bussen kommer ni att ta er fram för egen maskin de kommande fem dagarna! Ni börjar med att vandra ner i dalen genom en vacker skog. Under cirka två timmar tappar ni flera hundra höjdmeter innan ni når fram till byn La Nouvelle. Stigen dit kantas av endemiska växter och ett rikt fågelliv. I byn vilar ni lite, kanske på ett litet café. Här inhandlar ni också dagens picknicklunch. När ni lämnar byn vandrar ni långsamt uppåt i en lagom kuperad terräng i knappt två timmar innan ni kommer fram till Plaine aux Sables där ni tillbringar natten i en mycket vackert belägen ”bergsstuga”.
Övernattning i ”bergsstuga” av mycket enkel standard. Frukost och middag ingår i priset, lunch inhandlar ni själva.

Dag 3: Vandring i sagomiljö
Dagens vandring: Cirka 4 timmar. Höjdmeter - 230 m till + 430 m. Högsta punkt 1 640 meter.

Efter frukost börjar ni dagens vandring med att gå ner till en liten flod i Mafate, ett område som kallas Trois Roches. Detta område anses vara en av öns vackraste platser och här tar ni en längre paus. Landskapet är mycket vackert, som hämtat ur en saga fylld av mystiska väsen. Den lilla floden omges av skog och stora, runda stenblock. Stenblocken ligger som vore de utkastade av en jätte och de är verkligen ett resultat av en av naturens jättar: vissa år är cyklonerna så starka att de rycker loss stora stenblock från de porösa bergen och möblerar om i naturen. Efter er picknicklunch bär det av uppför. Vandringen till byn Marla som ligger på en högplatå är ingen söndagspromenad, men ni belönas av den vackra naturen.
Övernattning i ”bergsstuga” av mycket enkel standard. Frukost och middag ingår i priset, lunch inhandlar ni själva.

Dag 4: Vandring till ”Bergens hjärta”, Cilaos
Dagens vandring: Cirka 5-6 timmar. Höjdmeter + 750 m till - 1 200 m. Högsta punkt 2 080 meter.

Dagens vandring bjuder på strålande panoramautsikter! Efter frukost påbörjar ni den avslutande vandringen i Mafatedalen. Vid 2 080 meter över havet når ni Col du Taïbit, bergsryggen som skiljer Mafatedalen från Cilaosdalen. Härifrån har ni en mycket vacker utsikt över bägge dalarna och de flesta höga berg på ön. Detta är definitivt en av höjdpunkterna under veckans vandring. De kommande timmarna vandrar ni neråt in i Cilaosdalen. Ni märker snart att det är ett annat klimat här. Det är inte lika fuktigt och flora och fauna skiljer sig lite från Mafatedalen. Den sista sträckan går ni på en väg och snart kommer ni till den charmiga byn Cilaos, även kallad för La Coeur de la Montagne, Bergens hjärta.
Övernattning på Le Cilaos . Frukost och middag ingår i priset, lunch inhandlar ni själva.

Dag 5: Mot Indiska Oceanens topp
Dagens vandring: Cirka 4 timmar. Höjdmeter + 1 300 m till - 0 m. Högsta punkt 2 518 meter.

Förmiddagen är lugn, med mer tid att upptäcka Cilaos. Strosa förbi skolan, upp mot den vackert belägna kyrkan. Besök turistcentret och läs mer om området. Avsluta med en promenad upp på den lilla huvudgatan där ni kan köpa stora paninis eller annat att ta med som dagens lunch. Runt lunchtid bär det av mot Piton des Neiges, Indiska Oceanens topp. Dagens vandring är en positioneringsvandring inför morgondagens tidiga start. Under cirka tre timmar tar ni in 1 300 höjdmeter innan ni når bergshyddan på 2 500 meter där ni ska övernatta. Återigen omges ni av en mycket vacker utsikt åt alla håll.
Övernattning i bergshydda av enkel standard. Ni sover flera personer i samma rum i våningsäng. Ta med en stor flaska med vatten utöver det ni brukar dricka då det kan vara begränsad tillgång till vatten. Frukost och middag ingår i priset, lunch inhandlar ni själva.

Dag 6: Soluppgång över bergslandskap
Dagens vandring: Cirka 6-7 timmar. Höjdmeter + 590 m till – 1 560 m. Högsta punkt 3 069 meter.

Dagen börjar i totalt mörker. Långsamt börjar ni steg för steg att beta av de återstående knappt 600 meterna till toppen. Väl uppe på 3 069 meter inväntar ni soluppgången som kommer att värma både kropp och själ. Det är en speciell och minnesvärd upplevelse att vara en del av naturen när den långsamt vaknar till liv och sprider ljus över de kringliggande bergen. När ni sitter här så är ni dessutom högst upp i hela Indiska Oceanen! Ni är tillbaka vid bergshyddan runt kl 10.00 och efter en kort paus vandrar ni vidare, till en början längs med bergsryggen som skiljer Cilaosdalen från Salaziedalen, för att sedan komma in i ytterligare en klimatzon, regnskogen. Ni vandrar genom regnskogen Berbour för att så småningom komma fram till en väg. Där väntar transport till bergshyddan vid den aktiva vulkanen La Fournaise där ni tillbringar natten.
Övernattning i bergshydda av enkel standard. Ni sover flera personer i samma rum i våningsäng. Ta med en stor flaska med vatten utöver det ni brukar dricka då det kan vara begränsad tillgång till vatten. Frukost och middag ingår i priset, lunch inhandlar ni själva.

Dag 7: Världens näst mest aktiva vulkan
Dagens vandring: Cirka 5 timmar. Höjdmeter + 500 m till - 500 m. Högsta punkt 2 630 meter.

Idag vandrar ni i ytterligare en landskapstyp och ytterligare en klimatzon. Det är kargt, men vackert. Som ett månlandskap i stort sett utan växtlighet. Piton de La Fournaise är världens näst mest aktiva vulkan. Senaste utbrottet var under hösten 2015. Det är dock säkert att vandra här, kratern är relativt liten och vulkanen sluttar ut mot havet vilket ger en naturlig avrinning av lavan. Ni tillbringar cirka fem timmar med att vandra runt här. Det är en spännande kontrast till det ni har upplevt tidigare under veckan. På eftermiddagen lämnar ni vulkaner och berg bakom er och åker till kuststaden Saint-Gilles les Bains där ni ges möjlighet att byta kängor mot badkläder!
Övernattning på Alamanda eller liknande. Frukost och middag ingår i priset, lunch inhandlar ni själva.

Dag 8: Mauritius
Idag är det dags att flyga till Mauritius som ligger endast en kort flygresa från Réunion. Även om öarna påminner mycket om varandra så finns det stora skillnader. Naturen är inte lika bergig på Mauritius och det faktum att ön omges av rev skapar stora ljusblå laguner kantade av långa stränder. Under dagarna på Mauritius kombinerar ni sköna sol- och baddagar med en cykeltur i nationalparken Bras D´Eau. Ni har fri tillgång till kajaker och cyklar där ni bor om ni vill göra små avstickare på egen hand.
Ni landar från Réunion och åker direkt till Otentic Eco Tents. Ett ekoturismprojekt när det är som bäst. Tälten är sydafrikanska safaritält med riktiga sängar, alla tänkbara bekvämligheter och med privat WC och dusch. En mycket trevlig miljö och resans kanske bästa mat! Otentic har ett femtontal kajaker och mountainbikes som ni lånar gratis när andan faller på. Kanske tillbringar ni eftermiddagen med att paddla ut i den vackra lagunen?
Övernattning på Otentic Eco Tents. Frukost och middag ingår.

Dag 9: Otentic
En lugn dag där ni själva bestämmer vilka aktiviteter ni vill ägna er åt. Efter frukost kan ni till exempel åka med Otentics båt ut till ön Ile aux Cerfs, känd för sina långa stränder. Ön ligger i den turkosa lagunen och här kan ni tillbringa hela dagen i sanden och i vattnet innan båten åker tillbaka. Alternativt så lånar ni några kajaker och paddlar runt ön, kanske in i mangroveträsket som ligger bakom ön. Föredrar ni land framför vatten kan ni låna en mountainbike och cykla eller vandra runt i de lätt kuperade omgivningarna. Allt ovan ingår i priset, men det är begränsat antal med cyklar och kajaker, så först till kvarn gäller.
Övernattning på Otentic Eco Tents. Frukost och middag ingår.

Dag 10: Cykling i nationalparken Bras D´Eau
Sträcka: 30 km
Dagens cykling på 30 kilometer går utmed östra kusten. Ni blir upphämtade efter frukost och körda till Bras D´Eau beläget på nordöstra Mauritius. Ni cyklar iväg på en upptäcktsfärd i nationalparken Bras D´Eau. En behaglig cykling genom en härlig natur rik på fågelliv. Ni cyklar norrut utmed den gamla järnvägen som leder er till byn Roches Noire. Där stannar ni till en stund för att besöka lavarören (tunnlar av lava) och lär er mer om Mauritius historia. Cyklingen fortsätter sedan genom typiska småbyar, vidare genom odlingar ut mot kusten den sista sträcken i skuggan av eukalyptusträd. Vid kusten går cyklingen norrut förbi Poudre d´Or innan dagens äventyr slutar i byn Calodyne.
Övernattning på Otentic Eco Tents. Frukost och middag ingår.

 Dag 11-12: Otentic
Dessa två dagar är det inga inplanerade aktiviteter. Spendera dagarna med sol och bad på Ile aux Cerfs, paddla, cykla, vandra eller slappna bara av i den hemtrevliga miljön på Otentic. Om ni vill ha en guidad paddling i mangroveträsket en av dagarna så kan ni ordna det direkt med en av guiderna på Otentic. Detta blir mot en mindre extra kostnad som ni betalar direkt till Otentic, men det kan absolut rekommenderas. Sen eftermiddag dag 12 är det avfärd mot flygplatsen för flyg hem till Sverige.
Övernattning på Otentic Eco Tents. 2 frukostar och en middag ingår.

Vandring på Réunion
På Réunion vandrar ni i olika klimatzoner och på olika höjder. Utgå från lager på lager-principen när ni packar. Framförallt nätterna i bergshyddorna kan bli lite kalla varför underställ och en skön fleece kommer att uppskattas. Vandringskängor rekommenderas då underlaget är av varierande karaktär, lättare skor kan vara skönt som ombyte.

Luncher ingår inte utan köps på egen hand. Luncher av picknickkaraktär rekommenderas då de ofta intas under vandringen. Det finns gott om bra alternativ att handla i byarna. En god och prisvärd lunch är fyllda baguetter/paninis och lokala frukter och grönsaker som till exempel stora, solmogna avokados.

Om ni inte vill bära med allt bagage under vandringen, körs det till Alamanda dit ni kommer dag 7. I bergsstugorna finns sängkläder, men inga handdukar.


DETTA INGÅR I RESAN
- Flyg från Stockholm/Göteborg till Réunion, hem från Mauritius
- Alla transfers till och från flygplatserna
- 7 nätter inklusive halvpension, Réunion
- 6 vandringsdagar enligt program
- Engelsktalande bergsguide
- Flyg mellan Réunion och Mauritius
- 4 nätter på Otentic Eco Tents inklusive halvpension, Mauritius
- Cykeltur i Bras D´Eau med engelsktalande guide
- Lån av kajaker (öppna) och mountainbikes i mån av tillgång, Otentic Eco Tents

Priset är baserat på att två personer reser tillsammans och delar boende samt flygbiljetter bokade i den billigaste bokningsklassen inklusive flygskatt. Kontakta oss för prisinformation vid fler eller färre antal resenärer, fler eller färre antal nätter samt vid avresa från annan ort eller annan tidsperiod än angivet. Vi reserverar oss för prisförändringar utanför vår kontroll.

Tillkommer
Avbeställningsskydd, 5 % av resans totalpris (frivilligt)
Priset baseras på del i dubbelrum samt flerbäddsrum i bergsstugorna
Dricks
Drycker
Måltider som inte omfattas av programmet
Minimiantal för att resan ska genomföras är 10 deltagare
Max antal deltagare är 15